Pitanje kvaliteta hleba se veoma često pokreće, ali odgovori izostaju. Jedan od razloga je što i sami stručnjaci ne mogu reći da li je hleb na domaćem tržištu kvalitetan ili ne.
nekad bilo , sine strci do zorice i uzmi kilo polubelog, a vekne mirisale, koji klinac je odoleo da neoglodje pupusku, rodjaci iz beograda kad dodju placu od muke kakav budjav lebac tamo jedu, danas pekara na svakih 100 metara a leb nikakav, retko ko jpos pravi pristojan, imam utisak da su uzeli recept od mesara kako upumpati vodu a da se necedi iz njega, a peciva... nemoj da bi ko uzeo pica burek, sve se od ostataka samelje uz neizbezne salame od otpadaka i zamulja u nadev, bruka, a sto se tice crnog ustvari prefarbanog hleba nek kazu odakle im brasno kad ga niko u drzavi nemelje
Odavno sam prestala da radim striktno po receptu tako da je to sada sve odokativno :-) pa ću tako i napisati. Postoje 2 varijante ovih hlepčića/pogačica.
1. Tri šolje (2.5dl) integralnog brašna, 1 kafena kašika soli, 1 prašak za pecivo, 4 kašike maslinovog ulja i tople (mlake) vode po potrebi. Vode treba toliko da se zamesi testo kao za uštipke. Sve izmešati kašikom i na pek papir stavljati gomilice u zavisnoti od željene veličine pogačice.
2. U ovu varijantu ide sve kao iz pretodne s tim što se doda 1 jaje i izvesna količina vode zameni jogurtom ili kefirom.
Od gore možete posuti semenkama koje volite i to je to.
Obe varijante se peku max 20 min. u zavisnosti od jačine rerne.
400g Hleba oko 48 din. 1000gPšenice,pošto je!?Koliko se vekni hleba dobije od 1kg.pšenice!?
Pošto je pecivo!?
Ako je tako loše za pekare,Zašto niću ko Pečurke!!!???
Iskreno nemam problem sa tim jer vec 3 godine mesim hleb od integralnog speltinog brasna. I znam sta cete sada da pomislite. Ko će ga mesiti svaki dan? Hlebcice pravim 5 minuta, pecem 20min. i imam ih za tri dana. Da li je to puno izdvojenog vremena za svoje zdravlje? Dakle bez vestackih boja, emulgatora za ukus i produzenu svezinu, konzervansa, kvasca, šećera, transmasti i ulja loseg kvaliteta.
Ko je jeo hleb u Grčkoj, jal kupovni za više dana, jal kod privatnog pekara - taj zna o čemu ovaj članak govori. I nije sve u ceni, nešto je i u ljudima. Izgleda je veoma malo ljudi koji mese hleb. A veoma mnogo uvoznog jeftinog brašna koje niko ne proverava.
Ne brinite, čitaćemo i o tome članak. Neko mora da bude pokusni kunić.
Za brašno koje upotrebi privatni pekar vam niko ne garantuje.
Mesite sami hleb. Veliki je izbor brašna u radnjama. Ubacite raznih semenki, mrvu soli i da vidite šta je hleb! Pun ukusa, zasitan, sigurno bezbedniji od tih pekarskih. Niti je teško, nit komplikovano, nit treba puno vremena, i još izađe duplo jeftinije nego da ga kupite.
Koristim crni sečeni za toster jer kad je već isečen onda ne može da se mrvi .Ne verujem zlim jezicima da mu dodaju gumu od bicikla zbog boje i čvrsoće.Mislim da je to ipak otpadna melasa jer se ubuđavi tek posle 3 dana, a dotle se potroši.
Jao ako neko misli da je hleb los neka dodje u austriju, nemacku ili neku drugu drzavu severnije da vidi sta je bezukusan hleb. Kiseo i taman. Nemaju dovoljno sunca pa ubacuju neke dodatke u tresto ili su tako navikli... ne znam... kad dodjem sa ekipom za srbiju ne ide nam se nazad...
Svaka pekara ima u ponudi više vrsta hleba a srećom pekara ima u dovoljnom broju pa svako može odabrati šta mu odgovara. Neki put kupim hleb koji je odličan svež ali sutradan nije tako dobar a neki put se odlučim za neki koji je prosečan ali se može jesti i više dana. Pritom je bitno da se ne čuva u nekoj plastičnoj kesi jer će onda ovlažiti i biti neupotrebljiv već da se čuva slobodno na vazduhu. Najviše volim hleb ispečen na stari način u starim pećima koji se još uvek može naći u nekim vojvođanskim mestima. Pritom ne znam da li oni još uvek koriste kvasac koji su sami napravili tzv. komlov. Za dobijanje tog kvasca i takvog hleba potrebno je više vremena i poznato je da je to najukusniji hleb. U Engleskoj sam imao prilike da probam taj "artisan bread" i zaista je jako ukusan.
A koga ovo čudi? Već godinama cena hleba je zakucana na oko 48,5 dinara uredbom Vlade Srbije. U međuvremenu poskupelo je bukvalno sve. Jeftinom cenom hleba čuva se socijalni mir, a kako bi pekari imali bilo kakav profit, prelazi se na uštede gde god su one moguće. Vekne hleba su zato sve manje i sve lošijeg kvaliteta.
Uzgred, ni skupe kupovne vekne nisu mnogo zdravije. Pojedini hlebovi imaju i do deset grama šećera po kriški. To je sumanuto.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Hleb neukusan, mrvljiv i nenamaziv
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
Novi Sad
•12.10.2016.
•21:51 > 21:07
Komentari 13
Miki
gari
Sladja
1. Tri šolje (2.5dl) integralnog brašna, 1 kafena kašika soli, 1 prašak za pecivo, 4 kašike maslinovog ulja i tople (mlake) vode po potrebi. Vode treba toliko da se zamesi testo kao za uštipke. Sve izmešati kašikom i na pek papir stavljati gomilice u zavisnoti od željene veličine pogačice.
2. U ovu varijantu ide sve kao iz pretodne s tim što se doda 1 jaje i izvesna količina vode zameni jogurtom ili kefirom.
Od gore možete posuti semenkama koje volite i to je to.
Obe varijante se peku max 20 min. u zavisnosti od jačine rerne.
cwele
Ta teza jednostavno stoji .
@Slađa
Perica
Pošto je pecivo!?
Ako je tako loše za pekare,Zašto niću ko Pečurke!!!???
Sladja
Svakako umreš
Ne brinite, čitaćemo i o tome članak. Neko mora da bude pokusni kunić.
Za brašno koje upotrebi privatni pekar vam niko ne garantuje.
Maslina
Mravojeb
Dragan
Deks
Milan
Uzgred, ni skupe kupovne vekne nisu mnogo zdravije. Pojedini hlebovi imaju i do deset grama šećera po kriški. To je sumanuto.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H